Έρχεται το τέλος της πλαστικής σακούλας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στόχο τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας στα κράτη μέλη, η οποία σήμερα αγγίζει ανησυχητικά επίπεδα για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για τη δημόσια υγεία. Κατά μέσο όρο κάθε Ευρωπαίος χρησιμοποιεί 200 πλαστικές σακούλες κατ’ έτος, οι οποίες, ακόμα κι αν είναι “βιοδιασπώμενες”, είναι ικανές να προκαλέσουν σημαντική διατάραξη του οικοσυστήματος.

Σκοπός των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. είναι η μείωση της χρήσης σε 90 σακούλες κατ’ άτομο μέχρι το 2019 και σε 40 σακούλες μέχρι το 2025. Στα κράτη μέλη θα επιφυλαχθεί η διακριτική ευχέρεια, μεταξύ άλλων μέτρων, να επιλέξουν τη σταδιακή απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης των εν λόγω προϊόντων μέχρι το 2018.

FB_IMG_1430233716595

Ήδη παρατηρείται μια κινητοποίηση σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο εντός Ε.Ε. αναφορικά με τους παραπάνω στόχους. Την 1η του Μάη 2015 σε 8 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων ήταν και η Κύπρος, έλαβε χώρα εκδήλωση – πρωτοβουλία καθαρισμού ακτών από σκουπίδια και πλαστικά με συμμετοχή εθελοντών. Άλλωστε, 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις με έδρα σε κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη συσπειρωθεί στα πλαίσια του project MARLISCO, για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό αναφορικά με τη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να αναλάβουν δράσεις πρόληψης και καθαρισμού. Μία από αυτές τις ΜΚΟ είναι ελληνική.

FB_IMG_1430318884302

Επικροτούμε την όλη προσπάθεια και περιμένουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις και στη χώρα μας προς εξυπηρέτηση των παραπάνω σκοπών.

KURZSICHTICH mini

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.