Αντιμονοπωλιακό δίκαιο ΕΕ: Τσουχτερό πρόστιμο στην εταιρία των Hello Kitty

Η Sanrio Company Ltd. είναι μια ιαπωνική εταιρεία που σχεδιάζει, παράγει και πωλεί προϊόντα με τον χαρακτήρα Hello Kitty, ένα ανθρωπόμορφο γατί που ακούει στο πλήρες όνομα Kitty White. Στην ίδια εταιρία ανήκουν και άλλοι δημοφιλείς χαρακτήρες, όπως είναι ο My Melody, τα Little Twin Stars, ο Keroppi και ο Chococat. Μέσω της θυγατρικής της εταιρίας Mr Men Ltd, η Sanrio κατέχει επίσης τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στη σειρά κινούμενων σχεδίων “Mr Men” και “Little Miss”. 

Στα πλαίσια merchandising, η Sanrio χορηγεί σε εμπόρους άδειες για τη χρήση των παραπάνω χαρακτήρων στα προϊόντα τους (π.χ. κούπες, τσάντες, λινοσκεπάσματα, χαρτικά, παιχνίδια). Τον Ιούνιο του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να ερευνά τις πρακτικές αδειοδότησης και διανομής όσον αφορά προϊόντα που φέρουν τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα της Sanrio, προκειμένου να εκτιμήσει κατά πόσον η τελευταία έχει παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Sanrio με σειρά μέτρων εμπόδιζε άμεσα και έμμεσα τους κατόχους των αδειών της να πωλούν διασυνοριακά τα προϊόντα τους εντός της ΕΕ. Π.χ. με ρητές απαγορεύσεις στις συμβάσεις εκμετάλλευσης, περιορισμούς στις χρησιμοποιούμενες γλώσσες για την προώθηση των προϊόντων, ελέγχους συμμόρφωσης και αντίποινα μη ανανέωσης της σύμβασης εκμετάλλευσης επί διαπίστωσης παραβάσεων. Οι πρακτικές αυτές εφαρμόστηκαν επί 11 χρόνια (από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2018), επιφέροντας κατακερματισμό της Εσωτερικής Αγοράς και λειτουργώντας εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Για τον περιορισμό των διασυνοριακών πωλήσεων προϊόντων merchandising με χαρακτήρες Hello Kitty, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στην Sanrio ύψους € 6,2 εκατομμυρίων.  Διαβάστε περισσότερα, εδώ

 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.