Νομική Σχολή και ελεύθερη σκέψη

Τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι πολλά και επιδεινώνονται με κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Νομοθετικές αστοχίες και παλινδρομήσεις, ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, μια γιγαντωμένη παραπαιδεία, όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν τελικά στο φαινόμενο να συσσωρεύονται σε πανεπιστημιακές σχολές χιλιάδες άτομα, που συχνά δε διαθέτουν το αναγκαίο υπόβαθρο για την επιστημονική τους εξειδίκευση, αλλά ούτε σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό. Άλλωστε, και αυτή καθ’ αυτή η τριτοβάθμια εκπαίδευση φαίνεται πως νοσεί, παραπαίουσα μεταξύ θεωρίας και πράξης, ούσα δε εντελώς αποκομμένη από την αγορά εργασίας.

Για εμάς τους νομικούς, τουλάχιστον, το πανεπιστήμιο υπήρξε πράγματι αποκομμένο από τη δικηγορική πρακτική και αφιερωμένο στην κατάκτηση της θεωρίας του δικαίου. Κι αυτή η ίδια η θεωρητική εμβάθυνση και κατάρτιση, όμως, θυσιάζεται παραδόξως στο βωμό της βαθμοθηρίας. Τελικά από ποιον επικροτείται και πώς επιβραβεύεται η ελεύθερη σκέψη και η διαμόρφωση προσωπικής, τεκμηριωμένης άποψης; Δεν αποτελούσε πάντα συνταγή επιτυχίας η πιστή αναπαραγωγή ήδη διατυπωμένων σκέψεων και δη αυτών που προέρχονται από τον εκάστοτε διδάσκοντα Καθηγητή;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω είναι μάλλον δεδομένες, ώστε να φαίνεται πως η εκ νέου ενασχόληση με το ζήτημα παρέλκει. Παρόλα αυτά, υπέπεσε στην αντίληψή μας πρόσφατο άρθρο σε γερμανικό ηλεκτρονικό περιοδικό που το αναμοχλεύει. Με έκπληξη και ενδιαφέρον διαβάζουμε Γερμανό Καθηγητή Πανεπιστημίου να διερωτάται, γιατί έχει χαλιναγωγηθεί τόσο βάναυσα η νομική σκέψη στη Γερμανία, και να προτείνει λύσεις στο πρόβλημα.

Άρα, δεν είμαστε μόνοι. Μία από τις πλέον προηγμένες έννομες τάξεις αντικρίζει με αμηχανία τον ολοένα εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά και διαπιστώνει ότι οι νομικές της σχολές εξελίσσονται σε βιομηχανίες μαζικής παραγωγής επαγγελματιών. Quo Vadis?

Ελπίζουμε ότι θα μοιραστείτε το ενδιαφέρον, με το οποίο διαβάσαμε το εν λόγω δημοσίευμα. Βρείτε το εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.