Απόφαση ακυρώνεται λόγω της εικόνας προφίλ του δικαστή στο facebook

Ποινικό δικαστήριο στην πόλη Rostock της Γερμανίας καταδίκασε δύο άτομα σε ποινή πολυετούς φυλάκισης για ληστεία. Οι συνήγοροι υπεράσπισης άσκησαν έφεση επικαλούμενοι μεροληπτική συμπεριφορά του δικάζοντος δικαστή. Αυτός, την περίοδο της πρωτόδικης εκδίκασης της υπόθεσης, εμφανιζόταν στο facebook στη φωτογραφία του προφίλ του να κάθεται σε ταράτσα και να πίνει μπύρα φορώντας μπλουζάκι με την επιγραφή «Δίνουμε στέγη στο μέλλον σας. Υπηρεσία εκτέλεσης στερητικών της ελευθερίας ποινών».

Ο δικαστής προσέθετε κάτω από τη φωτογραφία επεξηγηματικό σχόλιο σε σχέση με την πόζα του: «Σα να λέμε “μέχρι να βγεις έξω (από τη φυλακή), θα έχω συνταξιοδοτηθεί”».

Το BGH που δίκασε την έφεση έκανε δεκτό τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη δικαστική κρίση ήταν αμφίβολης αντικειμενικότητας, όπως προέκυπτε από τις παραπάνω αναρτήσεις του δικάζοντος δικαστή στα social media. Η ελαφρότητα που επεδείκνυε σε σχέση με την εξουσία του να επιβάλλει ποινές στερητικές της ελευθερίας και η διάθεση εμπαιγμού που τον διακατείχε ως προς την ιδιότητα του κατηγορουμένου και τη θέση αυτού στην ποινική δίκη, ήταν ενδεικτικά και του τρόπου άσκησης των δικαιοδοτικών του καθηκόντων. Στενότερη σύνδεση της κρίσιμης φωτογραφίας και του συνοδευτικού σχολίου με την ένδικη υπόθεση ειδικά δεν απαιτούταν.

 Διαβάστε την πολύ πρόσφατη απόφαση του BGH εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *