Προς τους απανταχού ζωόφιλους: Το ζώο νομικά παραμένει πράγμα. Full stop.

Το Justina.gr έχει ήδη εξετάσει σε παλαιότερο άρθρο του το ζήτημα της νομικής φύσης των ζώων. Αφορμή είχε δώσει μια δικαστική απόφαση από την Αργεντινή, που στα τέλη του 2014 αναγνώρισε έναν θηλυκό Ουραγκουτάγκο ως φυσικό πρόσωπο μη ανθρώπινης φύσης (“non-human person”), παραβλέποντας την παγκόσμια νομική παράδοση, που αντιλαμβάνεται τα ζώα ως πράγματα.

Η απόφαση είχε ενθουσιάσει φιλοζωικές οργανώσεις και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο και έδωσε έναυσμα για δικαστικούς αγώνες και εκτός Αργεντινής, με αίτημα την απελευθέρωση ζώων από ζωολογικούς κήπους και εργαστήρια. Κύριο επιχείρημα των προσφευγόντων είναι ότι, τουλάχιστον τα πιθηκοειδή ζώα, έχουν αναπτυγμένο ψυχισμό και νοημοσύνη, που καθιστούν την αιχμαλωσία τους ιδιαίτερα οδυνηρή.

Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας νέα απόφαση επί του θέματος, προερχόμενη αυτή τη φορά από δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η υπόθεση αφορούσε δύο Χιμπατζήδες που εκτρέφονται σε πανεπιστημιακό εργαστήριο των Η.Π.Α. ως πειραματόζωα και κινήθηκε από φιλόζωους, επικαλούμενους το δικαίωμα των μη ανθρώπινων, πλην όμως φυσικών, αυτών προσώπων στην ελευθερία.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να αναγνωρίσει μια τέτοια νομική υπόσταση, με επιχειρήματα που δικαιώνουν τις επικρίσεις μας περί λογικών και νομικών αντινομιών και παραδόξων από την εξύψωση των ζώων σε φυσικά πρόσωπα.

Διαβάστε το θέμα στον ξένο τύπο:   SZ.de  & Free Republic

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.