Ιστορικές δίκες από τη Νομική Σχολή ΑΠΘ

Από το περασμένο ακαδημαϊκό έτος διεξάγεται στη Νομική σχολή του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα της κοσμητείας της σχολής, σειρά ανοιχτών μαθημάτων για ιστορικές δίκες που σημάδεψαν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πέρυσι λοιπόν είχαν παρουσιαστεί: η δίκη των στρατηγών μετά τη ναυμαχία στις Αργινούσες, η δίκη του Σωκράτη, οι δίκες που ακολούθησαν τον ακρωτηριασμό των Ερμών και τη διακωμώδηση των ελευσινίων μυστηρίων, η δίκη του Ορέστη με βάση τις Ευμενίδες του Αισχύλου, οι δίκες του Ραβιρίου και του Μίλωνα, η δικαστική δίωξη του Θεόφιλου Καΐρη, η δίκη του Κολοκοτρώνη και η δίκη του Eichmann στην Ιερουσαλήμ.

Τα μαθήματα αυτά έχουν στόχο τη διαθεματική προσέγγιση του δικαιικού φαινόμενου μέσα από τη μελέτη συνταρακτικών δικών που έμειναν στην ιστορία. Διερευνάται και καταδεικνύεται η σύνδεση δικαίου και πολιτικής, η σημασία που έχει η αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος απονομής δικαιοσύνης για την κοινωνική ευημερία και την προσωπική ευτυχία των ανθρώπων τόσο σε αρχαίες όσο και σε σύγχρονες κοινωνίες. Είναι μαθήματα ανοιχτά όχι μόνο στο φοιτητικό, αλλά και στο ευρύ κοινό, και φιλοδοξούν να αποτελέσουν έναν δίαυλο επικοινωνίας του πανεπιστημίου με την κοινωνία της πόλης.

Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες που αναλαμβάνουν την παρουσίαση των ιστορικών δικών είναι καθηγητές και καθηγήτριες του Αριστοτελείου και άλλων πανεπιστημίων, αλλά και καταξιωμένοι/-ες επιστήμονες και από άλλους φορείς. Μετά την παρουσίαση της υπόθεσης και το σχολιασμό της, ακολουθεί συζήτηση με το κοινό. Οι παρουσιάσεις συντονίζονται από τους κ.κ. Καϊδατζή, Ακρίτα, Επίκ. Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη, Επίκ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ και Τάκη Ανδρέα, Επίκ. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το φετινό ακαδημαϊκό έτος παρουσιάζεται παρακάτω (πατήστε για μεγέθυνση). Οι εισηγήσεις θα λαμβάνουν χώρα σε κάθε ορισμένη ημερομηνία, ώρα 18.00, στην Αίθουσα 319 (αίθ. συνεδριάσεων, 3ος όροφος) της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

screenshot-2016-10-21-09-40-53

Πηγή: www.dailythess.gr

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.