Πρώτη φορά μια γυναίκα Πρόεδρος στο ΣτΕ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το υπουργικό συμβούλιο ανέδειξε στον ανώτατο θώκο την μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών, μετά την παραίτηση του Νικόλαου Σακελλαρίου τον Μάιο του 2018.

Αντιπρόεδροι του ΣτΕ ανεδείχθησαν οι Δημήτρης Σκαλτσούνης  και Μιχάλης Πικραμένος. Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, η Δήμητρα Κοκκοτίνη, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, και η Ειρήνη Καλού.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η 22η πρόεδρος του ΣτΕ, από την ίδρυση του στις αρχές του αιώνα, με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Ρακτιβάν, αλλά και η πρώτη γυναίκα πρόεδρός του.

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1982. Υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000. Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), Πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα Δικαίου Περιβάλλοντος.

Πηγή: tovima.gr 

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.