Διαβουλεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό: πού βρισκόμαστε
Του Δημήτρη Τουτουντζόγλου
Έπειτα από μία μαραθώνια διαπραγμάτευση 17 ωρών στις Βρυξέλλες την 7-3-2016 αποφασίστηκε πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο διήμερο 17-18 Μαρτίου στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Σας παραθέτω μία συνοπτική εικόνα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής
Γερμανία
Η κ. Μέρκελ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων αλλά και σε επίπεδο ανθρωπιστικό. Όσον αφορά για την Τουρκία, δήλωσε πως έχει λάβει ήδη μέτρα προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης του προσφυγικού, αλλά συνάμα υπογράμμισε πως η Τουρκία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει την συμφωνία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα στην χώρα τους.
Γαλλία
Ο κ. Ολάντ είχε επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα, να δοθεί οικονομική βοήθεια 300 εκατομμυρίων μέσα στο έτος 2016 και μέχρι το 2020 συνολικά 400 εκατομμύρια. Επίσης δήλωσε πως και η Τουρκία οφείλει να βοηθηθεί και συγχρόνως να συμβάλει τα μέγιστα στην καταπολέμηση των διακινητών.
Τουρκία
Ο κ. Νταβούτογλου στην Σύνοδο Κορυφής προέβαλε νέες απαιτήσεις για να πράξει το αυτονόητο η Τουρκία, δηλαδή την φύλαξη και τον έλεγχο των συνόρων της και την καταπολέμηση των διακινητών. Ζητά λοιπόν επιπλέον οικονομική βοήθεια , επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην Ευρώπη (μέχρι το τέλος Ιουνίου) και άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. Τέλος δήλωσε πως η Τουρκία θα αποδεχθεί πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που πέρασαν από τα σύνορά της και ζητά από την Ε.Ε να τηρήσει τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων με βάση την φόρμουλα “ένας προς έναν”, δηλαδή το δικαίωμα της Τουρκίας να προωθεί στην Ευρώπη έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που θα δέχεται πίσω.
Ελλάδα
Ο κ. Τσίπρας πιέζει για μία απόφαση που θα περιλαμβάνει επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και από την Τουρκία να γίνεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτα μέλη της Ε.Ε
Επίσης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από την στιγμή που ουδεμία πρόοδος διαπιστώνεται στο «casus belli»
Κύπρος
Αντίδραση και από την Κύπρο για το «ξεπάγωμα» των κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της.
Οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) καθώς και η Αυστρία
Οι ανωτέρω χώρες διαφωνούν στην επανεισδοχή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και την επανεγκατάστασή τους στα κράτη της Ε.Ε με την αιτιολογία ότι η Τουρκία δεν θεωρείται ασφαλής χώρα. Μάλιστα ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κόβατς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Όρμπαν άσκησε «βέτο» στο σχέδιο που θα προβλέπει το ανωτέρω.
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ
Με το τέλος της Συνόδου κ. Τουσκ τοποθετήθηκε πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε δεσμεύτηκαν για περαιτέρω εργασία στα εξής: α) Την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα πίσω στη Τουρκία β) Απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες γ) Άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας δ) Χρηματοδότηση ε) Την πιθανή δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία και ζ) την μετεγκατάσταση προσφύγων από το έδαφος της Τουρκίας τηρώντας την φόρμουλα “ένας προς ένα”.
Οι διαβουλεύσεις λοιπόν θα συνεχιστούν μέχρι και την επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στο διήμερο 17-18 Μαρτίου 2016.