Για τη “σούπερ καριέρα” της συναδέλφου κας Clooney

Ο γάμος του χολιγουντιανού ηθοποιού και “περιζήτητου εργένη” Τζορτζ Κλούνει με τη δικηγόρο καριέρας, Αγγλο-Λιβανέζα Αμάλ Αλαμουντίν υπήρξε αναμφίβολα το γεγονός της χρονιάς 2014. Για κάποιους το εντυπωσιακό της υπόθεσης ήταν ότι ο πενηντάχρονος Κλούνει ενέδιδε επιτέλους στα δεσμά του γάμου. Τι είχε άραγε η Αμάλ, που έλειπε από τόσες προηγούμενες; Για κάποιους άλλους, θέμα αποτελούσε η απόφαση της μεγαλοδικηγόρου Αμάλ να παντρευτεί έναν καλλιτέχνη. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το ζευγάρι κυκλοφόρησε, φωτογραφήθηκε και διοργάνωσε μια λαμπρή τελετή, συνοδευόμενη από μια πανάκριβη δεξίωση, για να γιορτάσει την επισημοποίηση του δεσμού του. Η Αμάλ μας θύμισε λίγο Lady D., όπως τη βλέπαμε να αλλάζει αλλεπάλληλα κομμάτια από την τελευταία λέξη της μόδας και να κυκλοφορεί απαστράπτουσα στα καλύτερα στέκια του πλανήτη. Και ο Κλούνει μας έβγαζε κάτι από τον δικό μας Π. Κωστόπουλο, έχοντας αποτυπώσει στο ύφος του την επίγνωση, ότι δεν ήταν παρά ένα μεγάλο παιδί που είχε βρει το δάσκαλό του. Ως εδώ, καλά. Στείλαμε τις ευχές μας και γυρίσαμε σελίδα.

Λίγο μετά τους γάμους του λαμπρού ζεύγους, όμως, σκοντάψαμε σε άρθρο του Zeit.de το οποίο σχολίαζε τα επαγγελματικά της κας Κλούνει. Πράγματι, η Αμάλ υποτίθεται ότι ασκεί δικαστηριακή δικηγορία σε μια από τις ισχυρότερες δικηγορικές εταιρίες του κόσμου, με εξειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φέρεται δε, πριν καν πατήσει τα 40, να έχει χειριστεί υποθέσεις με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στην πελατεία της συγκαταλέγονται ονόματα θρύλοι, όπως του Julian Assange και της Julija Timoschenko. Παρά τις προετοιμασίες για το γάμο της, άλλωστε, η όμορφη Αμάλ “έτρεχε την υπόθεση” για την επιστροφή των μαρμάρων της Ακρόπολης στη χώρα μας, ενώ πολύ πρόσφατα την είδαμε να επισκέπτεται την Άνγκελα Μέρκελ μετά του συμβίου της για να συζητήσουν περί του προσφυγικού ζητήματος. Επομένως, αν και τα ενσταντανέ στα περιοδικά μπορεί να προκαλούν εντυπώσεις περί του αντιθέτου, η κα Κλούνει δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει την καριέρα της για να αφοσιωθεί στον πολυτελή έγγαμο βίο της και σε φιλανθρωπίες. Αντίθετα, σκοπεύει να συνδυάσει τη μάχιμη δικηγορία του παραπάνω επιπέδου, με δεξιώσεις, γκαλά και φεστιβάλ ανά την υφήλιο στο πλευρό του συζύγου της. Κάτι δεν μας κάθεται καλά.

Κανονικά η Αμάλ θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για κάθε νεαρή γυναίκα με επαγγελματικές φιλοδοξίες, καθότι φαίνεται να επιτυγχάνει να τα έχει όλα, την ίδια στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοί της καλούνται να επιλέξουν. Και στυλ και καριέρα και χρήμα και οικογένεια και, κυρίως, όσο είναι ακόμα νωρίς. Να, που τελικά γίνεται. Αντίθετα, όμως, το ζεύγος Κλούνει εξαντλείται πρόδηλα σε ένα ρομάντζο που πουλάει στα μέσα και σιγά σιγά στρώνει το δρόμο του γνωστού ηθοποιού προς τον πολιτικό στίβο. Η επαγγελματική ιδιότητα της Αμάλ χρησιμοποιείται απλώς για να προσθέσει μια νότα σοβαρότητας στο όλο εγχείρημα ή για να ανοίξει μερικές πόρτες παραπάνω. Κι αυτό για το νομικό κόσμο θα έπρεπε να αποτελεί πρόκληση.

Αφού ξεπεράσουμε τα γνωστά κλισέ περί “ιδιαίτερης φύσης δικαστικών διαφορών”, “άλλης κοινωνικής τάξης” και “άδικης ζωής”, ας περάσουμε στην ουσία του πράγματος: Ούτε η πρωτοκλασάτη δικηγορία εξαντλείται σε δημόσιες σχέσεις. Ειδικά όταν αφορά υποθέσεις δισεκατομμυρίων, με πολιτικό ενδιαφέρον και δημοσιότητα ευρείας έκτασης, η δουλειά ενός Νομικού προϋποθέτει πολλή αφοσίωση και ατέλειωτες ώρες απομόνωσης και μελέτης. Η ίδια η ανέλιξη και παραμονή σε τέτοια κλιμάκια προϋποθέτει θυσίες, που δεν εξαντλούνται σε κάποια χρόνια “καλών σπουδών”. Και ενώ δεν διαπραγματευόμαστε τη δυνατότητα μιας επαγγελματία να παραμένει θελκτική πλησιάζοντας τα 40, ούτε το δικαίωμά της να διεκδικεί την προσωπική ευτυχία, παράλληλα και ανεξάρτητα από την επαγγελματική της καταξίωση, κακά τα ψέμματα, το πακέτο που προβάλλει η Αμάλ θέλει πολύ κόπο, πολλή φροντίδα, ίσως λίγη τύχη, αλλά πάντως πολύ λιγότερα φλας…

Επομένως, όλες εσείς οι επιτυχημένες επαγγελματίες που στο τέλος της μέρας νιώθετε πτώματα, ξενυχτάτε στο γραφείο, δεν προλαβαίνετε να πάτε κομμωτήριο και πασχίζετε να κρατήσετε τη σχέση σας υγιή παρά το γεγονός ότι…δεν τη συναντάτε συχνά. Αλλά κι εσείς που αναγκαστήκατε να θέσετε προτεραιότητες μεταξύ εργασίας και μητρότητας ή εγκαταλείψατε τον κλάδο σας, επειδή δεν θα σας απέφερε τις απολαβές που δικαιούστε λόγω των σπουδών και των δεξιοτήτων σας πριν κλείσετε τα 60…Μην νιώθετε UFOs. Αν κάποια είναι εκτός θέματος, αυτή είναι η κα Κλούνει.

Justina

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.