Κι άλλη απόφαση για την ικανότητα δικαίου των ζώων

Το ζήτημα, εάν τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υποκείμενα δικαίου, δηλ. ως φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, άλλως ως οντότητες με προσωπικότητα υπό τη νομική έννοια του όρου, απασχολεί την τελευταία δεκαετία όχι μόνο τη νομική θεωρία, αλλά και τα δικαστήρια. Το κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών της άποψης αυτής, είναι ότι πολλά είδη ζώων εμφανίζουν αυξημένη νοημοσύνη και ενσυναίσθηση, ώστε να συγκροτούν μια ενδιάμεση συνομοταξία μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Ακολούθως, τέτοια ζώα προτείνεται να αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα μη ανθρώπινης φύσης (“non-human persons”). 

Πρόσφατα το ζήτημα ανακίνησε η υπόθεση του ελέφαντα “Happy” που εκτίθεται στον ζωολογικό κήπο του Bronx στη Νέα Υόρκη. Φιλοζωική οργάνωση διεκδίκησε ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων, στο όνομα και για λογαριασμό του, να απελευθερωθεί το ζώο και να μεταφερθεί σε ειδικό καταφύγιο για ελέφαντες. Απορρίπτοντας συναφείς ισχυρισμούς, το επιληφθέν δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα ζώα δεν έχουν ικανότητα δικαίου και ότι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως αυτό κατά της στέρησης της ελευθερίας και της παράνομης κράτησης (βλ. και άρθρο 5 ΕΣΔΑ) δεν βρίσκουν εφαρμογή στην περίπτωσή τους. 

Διαβάστε το θέμα στον ξένο τύπο.

Το θέμα καθίσταται κατά κάποιον τρόπο επίκαιρο στη χώρα μας μετά την πρόσφατη εκτέλεση του χιμπατζή Μπαζού στο Αττικό Πάρκο για λόγους ασφαλείας. 

 

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.