Ειδική Έκθεση ΣτΠ: Προστασία ευάλωτων παιδιών

Το ζήτημα των συνθηκών λειτουργίας ιδρυμάτων και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών που διαβιούν προσωρινά ή επί μακρόν σε δομές ιδρυματικής φροντίδας έχει απασχολήσει επανειλημμένως τον Συνήγορο του
Πολίτη. Το 2015, η Ανεξάρτητη Αρχή, στο πλαίσιο της ειδικής της αρμοδιότητας για την προάσπισης και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, δημοσιοποίησε την ειδική έκθεση «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα», στην οποία κατέγραψε με τρόπο συστηματικό τα ευρήματα, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της. Πέντε χρόνια μετά, ο Συνήγορος του Πολίτη, επανέρχεται στο ζήτημα, με νέα έκθεση, με επικαιροποιημένα στοιχεία, διαπιστώσεις και δεδομένα.

Η έκθεση αναδεικνύει προβλήματα σχετιζόμενα με το λειτουργικό μοντέλο που ακολουθείται, στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, ανομοιογένεια πρακτικών, ελλείμματα στις προβλεπόμενες δομές και δημόσιες αρχές και υπηρεσίες που οδηγούν σε μη αποδεκτές εκπτώσεις σε ό,τι αφορά στη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που τοποθετούνται σε δομές ιδρυματικής φροντίδας. Καταγράφει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα επιτρέψουν την εγκατάλειψη του ιδρυματικού μοντέλου φροντίδας και τη μετάβαση στο μοντέλο της παροχής υποστήριξης οικογενειών και εναλλακτικής φροντίδας στην κοινότητα.

Διαβάστε την έκθεση του ΣτΠ εδω

 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.