Νέα Covid19-ΚΥΑ: η δικαιοσύνη θα “ψιλολειτουργεί”

Δημοσιεύτηκε νέα ΚΥΑ ενόψει του lockdown τριών εβδομάδων που μόλις ξεκίνησε. Η απόφαση αναφέρεται και στη λειτουργία των δικαστηρίων και το πλήρες της κείμενο θα το βρείτε εδώ

Χονδρικά προβλέπεται ότι θα ισχύουν τα εξής:

ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ  
Γενική αναστολή των δικών και των προθεσμιών. Με εξαίρεση την εκδίκαση αυτόφωρων εφ’ όσον κρατείται ο κατηγορούμενος, εκδίκαση κακουργημάτων με κρατούμενους όταν πλησιάζει το ανώτατο όριο προφυλάκισης. Επίσης, δικάζονται ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ με χρόνο παραγραφής μέχρι 31.12.2021 και ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ με χρόνο παραγραφής μέχρι 30.06.2021, καθώς και κατ’ εφαρμογή των άρθρων 471, 497, 341, 435, 430, 431, 555, 557, 551 ΚΠΔ. Για όσες δίκες έχουν ήδη ξεκινήσει και διακόπηκαν,  θα αποφασίζει η έδρα.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Γενική αναστολή των δικών, των νόμιμων και διαδικαστικών προθεσμιών καθώς ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ των συναφών αξιώσεων. Εξαιρούνται:
Νέα τακτική – όλες οι προθεσμίες τρέχουν κανονικά και επίσης εκφωνούνται και συζητούνται κανονικά τα πινάκια αυτών
Κλεισίματα φακέλων ΟΛΩΝ των διαδικασιών που δικάστηκαν μέχρι 06.11.2020 – ολες οι προθεσμίες για προσθήκες και σημείωμα τρέχουν κανονικά. 
 Όσες δίκες (όλων των διαδικασιών) που προτίθενται οι διάδικοι να συζητήσουν χωρίς μάρτυρες, αρκεί την προτεραία αμφότεροι οι πληρεξούσιοι να στείλουν mail στη γραμματεία. Εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα εγγυοδοσίας, προσημειώσεων, συντηρητικής κατάσχεσης, μεσεγγύησης, σφράγισης/αποσγράφισης, απογραφής και οι διαφορές περί αναστολής αυτών (702 ΚΠολΔ), εκουσίες δικαστικής συμπαράστασης, προσωρινές διαταγές χωρίς κλήτευση αντιδίκου.
 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Αναστολή νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και αναστολή παραγραφής. Διενεργούνται:
ακυρωτικές που έχουν ένδειξη “συζήτηση” από τον εισηγητή και εφ’ όσον υπάρχει δήλωση με νομιμοποιητικά από όλους τους διαδίκους, διαφορές ουσίας εφ’ όσον υπάρχει δήλωση από όλους τους διαδίκους και εφ’ όσον είναι συμπληρωμένος ο φάκελος (σχετικά ΚΑΙ νομιμοποίηση), σε περίπτωση έλλειψης δήλώσης, αναβάλλει υποχρεωτικά σε επόμενη δικάσιμο, χωρίς κλήτευση διαδίκων. Δικάζονται προσωρινές και αναστολές, καθώς και αντιρρήσεις.
 
Τα παραπάνω ισχύουν και για Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπου μέχρι πρότινος είχε επιβληθεί γενική αναστολή. 
 
 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.