Ακάλυπτη επιταγή νομικού προσώπου: ποιος φέρει την ποινική ευθύνη;

ΑΠ 398/2010 Ζ’ Τμήμα

Η υπογραφή αυτού που εκδίδει την επιταγή και ανήκει στα κατά το άρθρο 1 ν. 5930/1933 τυπικά στοιχεία που πρέπει να περιέχει η επιταγή για να είναι έγκυρη, είναι δυνατό να τίθεται από φυσικό πρόσωπο που προβαίνει στην επί του τίτλου δήλωση βουλήσεως για έκδοση επιταγής ως εκπρόσωπος ή όργανο νομικού προσώπου, όπως είναι και η ΑΕ.

Αν κάποιος εκδώσει ακάλυπτη επιταγή ως νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου για λογαριασμό του τελευταίου, δράστης του αδικήματος αυτού είναι ο ενεργών ως όργανο του νομικού προσώπου.

Επί μεταχρονολογημένης επιταγής κρίσιμος χρόνος για τη γνώση του εκδότη ότι είναι ακάλυπτη η επιταγή λόγω μη υπάρξεως διαθεσίμων κεφαλαίων, είναι εκείνος κατά  τον οποίο πράγματι εκδόθηκε η επιταγή.

Επί εκδόσεως ακάλυπτης μεταχρονολογημένης επιταγής στο όνομα εταιρίας, δράστης του αδικήματος του α. 79 παρ. 1 ν. 5960/1933, σε περίπτωση που μεσολάβησε αλλαγή του νομίμου εκπροσώπου της, είναι ο εκπρόσωπος της εταιρίας που υπέγραψε αυτή κατά τον πραγματικό χρόνο εκδόσεώς της. Όχι αυτός που την εκπροσωπούσε κατά το χρόνο εκδόσεως που αναγράφεται στη μεταχρονολογημένη επιταγή ή κατά το χρόνο εμφανίσεως της επιταγής προς πληρωμή.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.