eBay: Ακυρωτέα η πώληση βαλίτσας σε τιμή πρώτης προσφοράς 1€

Την 16.6.2016 έμπειρος πωλητής του eBay ανήρτησε κατά λάθος προσφορά πώλησης μεταχειρισμένης βαλίτσας (πρόταση κατά το αστικό δίκαιο) στην τιμή του 1€, τη στιγμή που το ίδιο αντικείμενο πωλούταν καινούργιο στην αγορά από 300 έως 700€. Η πρόταση έγινε ακαριαία δεκτή από χρήστη της πλατφόρμας, ο οποίος ζήτησε την εκπλήρωση της καταρτισμένης σύμβασης.

Μόνον τότε ο πωλητής διαπίστωσε το λάθος του και απέστειλε στον αγοραστή απολογητικό email, δηλώνοντας ότι εκ μέρους του η σύμβαση θεωρείται “άκυρη”. Σημειώνεται ότι η όλη συναλλαγή αναπτύχθηκε στα γερμανικά,μη μητρική γλώσσα για τον πωλητή, στο site eBay.de. Ο αγοραστής προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας διαφέρον για μη εκπλήρωση έγκυρης σύμβασης.

Το επιληφθέν (σε 2ο βαθμό) γερμανικό δικαστήριο έκρινε, ότι εν προκειμένω συνήφθη έγκυρη καταρχήν σύμβαση πωλήσεως, η οποία όμως ήταν ακυρωτέα λόγω πλάνης. Το δικαστήριο διέγνωσε ότι συνέτρεχε ουσιώδης πλάνη στη δήλωση του πωλητή, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων την άμεση αντίδραση αυτού αναφορικά με την παραδρομή του και τις εξηγήσεις που έδωσε για την “ακυρότητα” της σύμβασης, αλλά και το layout του site του eBay, που επιτρέπει άμεσες αναρτήσεις προσφορών με πάτημα ενός κουμπιού και μπορεί να μπερδέψει τους χρήστες ως προς τις εντολές που εκτελούν. Το ότι νομικά ο όρος “ακυρότητα” εν προκειμένω δεν ευσταθεί, δεν ασκεί επιρροή ως προς τη διαπίστωση της πλάνης.

Συνεπώς, το δικαστήριο διέγνωσε με τα παραπάνω κριτήρια, ότι ο πωλητής δεν “μετάνιωσε” εκ των υστέρων την προσφορά του πράγματος στη χαμηλή τιμή του 1€, όταν π.χ. διαπίστωσε την αγοραία αξία της βαλίτσας. Μια τέτοια πλάνη θα αφορούσε τα παραγωγικά αίτια της βούλησής του και δεν θα δικαιολογούσε ακύρωση της δικαιοπραξίας. Ο πωλητής αντίθετα κατά λάθος πληκτρολόγησε τιμή άλλη από την εξαρχής ηθελημένη (πλάνη στον υπολογισμό της τιμής – πλάνη στη δήλωση).

[274 C 21792/16 AG München, 19-1-2018]

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.