Κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων: αδιέξοδες πρακτικές – ολέθριες συνέπειες

Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ διοργανώνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων. Δρόμοι και πλαίσια προστασίας.

Στην αίθουσα του ΔΣΑ 21 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 9:30 – 14:30.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της στο πεδίο της κράτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, η ARSIS – Association for the Social Support of Youth, καταγράφει μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση ως προς τη διαδικασία επιβολής αλλά και συνέχισης της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων, σε απαράδεκτες συνθήκες και για μεγάλα πλέον χρονικά διαστήματα.
Η κράτηση εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων χαρακτηρίζεται παράνομη καθώς οι περισσότεροι εξ΄ αυτών, αντί να υποβληθούν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και στη συνέχεια να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές για ανηλίκους, συλλαμβάνονται και εναντίον τους εκδίδεται απόφαση επιστροφής με κράτηση και εγγραφής στον Ε.Κ.ΑΝ.Α (Εθνικός Κατάλογος Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών), χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη η ευαλωτότητά τους ως ανήλικοι (ηλικίες 13-17 ετών). Επιπλέον, τελούν υπό κράτηση και ασυνόδευτοι ανήλικοι που έχουν ήδη καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές και διαθέτουν έγγραφα παραμονής, κατά την πάγια πρακτική των αρχών σύλληψης που θέτουν υπό κράτηση ανηλίκους, με την αιτιολογία της «προστατευτικής φύλαξης». Για τους περισσοτέρους ανηλίκους δεν έχει οριστεί επίτροπος ούτε παρέχεται από το κράτος καμία ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συνδρομή και ενημέρωση, ενώ ελλείπει και η διερμηνεία. Ορισμένοι, δε, εκ των ανηλίκων, υποβάλλονται στο καλούμενο «τεστ ανηλικότητας» με πρωτοβουλία αναρμόδιου φορέα, ήτοι από την ελληνική αστυνομία, έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, εγγύηση και διαδικασία.
Δεδομένου ότι η κράτηση έχει ιδιαίτερα αρνητικές, συχνά τραυματικές συνέπειες, στην ψυχική και σωματική υγεία κάθε προσώπου, πολλώ, δε μάλλον των ανηλίκων, η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει τις παρεμβάσεις της ενώπιον όλων των αρμόδιων φορέων για τη λήξη της απαράδεκτης πρακτικής της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων, της άμεσης φιλοξενίας τους σε κατάλληλες δομές και της διασφάλισης του αναγκαίου πλαισίου προστασίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η νομοθέτηση του θεσμού της Επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων, συνιστά μια ουσιαστική προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό της διασφάλισης της προστασίας τους. Επείγει, πλέον, όχι απλά η θεσμοθέτηση της Επιτροπείας αλλά η ουσιαστική λειτουργία της.
Ο διάλογος μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων είναι επιβεβλημένος για τη λήξη της απαράδεκτης πρακτικής της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων, και της διασφάλισης του αναγκαίου πλαισίου προστασίας τους.
Η στρογγυλή τράπεζα της 21ης Δεκεμβρίου 2017, στοχεύει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και αποσκοπεί σε δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την εγγύηση, ουσιαστικά της παιδικής προστασίας.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.