Οι εμβολιασμοί του παιδιού είναι ζήτημα γονικής μέριμνας και όχι επιμέλειας

Σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού γερμανικού δικαστηρίου (BGH) με αριθμό  XII ZB 157/16, το ζήτημα εάν ενα ανήλικο τέκνο θα εμβολιαστεί και υπό ποιες συνθήκες σχετίζεται με την άσκηση της γονικής του μέριμνας. Ακόμα λοιπόν κι αν η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου έχει ανατεθεί σε έναν από τους γονείς του, για το εν λόγω θέμα αποφασίζουν από κοινού και οι δύο. Επί διαφωνίας τους αποφασίζει το δικαστήριο δεσμευτικά.

Εν προκειμένω το ζεύγος διαφωνούσε κατά το ότι, ο μεν πατέρας ήταν υπέρ του προληπτικού εμβολιασμού του τέκνου, όταν και όπως επιτάσσεται από τους κανόνες της επιστήμης, ενώ η μητέρα θεωρούσε μια τέτοια διαδικασία πολύ επιβαρυντική για τον οργανισμό του παιδιού και υποστήριζε ότι χωρίς εμβόλια ο οργανισμός αναπτύσσει φυσική άμυνα και αντισώματα και θωρακίζεται καλύτερα. Την επιμέλεια είχε η μητέρα. Ο πατέρας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Το BGH αποφάσισε υπέρ του πατέρα, του μη ασκούντος δηλ. την επιμέλεια γονέα. Σύμφωνα με το δικαστήριο το ανήλικο τέκνο έπρεπε να υποβληθεί σε προληπτικούς εμβολιασμούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών και τη συνήθη πρακτική της ιατρικής επιστήμης. Ιδιαίτερη ευαισθησία του οργανισμού του σε κάποιες ουσίες, που θα δικαιολογούσε τον περιορισμό των συνήθως διενεργούμενων εμβολιασμών, δεν αποδείχθηκε.

Η παραπάνω απόφαση έχει πρακτική σημασία και για την ελληνική έννομη τάξη, που προσεγγίζει κατά πολύ τη γερμανική. Ερμηνεύει την έννοια της γονικής μέριμνας σε αντιπαραβολή προς την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου και αναδεικνύει τις εξουσίες του δικαστηρίου κατά την εφαρμογή του δικού μας ΑΚ 1512, σύμφωνα με το οποίο: “Αν οι γονείς διαφωνούν κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας και το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, αποφασίζει το δικαστήριο”. Παρατηρείται, ότι κατά την εκτίμηση του “συμφέροντος του τέκνου”, έννοια κακοποιημένη στην χώρα μας, το γερμανικό δικαστήριο συμμορφώνεται με τα διδάγματα της ιατρικής επιστήμης.

Διαβάστε την απόφαση σε πλήρες κείμενο, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.