Νέα απόφαση ΕΔΔΑ περί ευθύνης ενδιαμέσων, διαμετρικά αντίθετη από την προηγούμενη

Την 2-2-2016 το ΕΔΔΑ εξέδωσε μία ακόμα απόφαση σε σχέση με την ευθύνη ενημερωτικών sites για σχόλια χρηστών. Στην αμέσως προηγούμενη περίπτωση ενασχόλησης του Δικαστηρίου με το θέμα, στα πλαίσια της υποθέσεως «Delfi AS», είχαμε δει ότι έγινε δεκτή η ευθύνη newsportal της Εσθονίας για εξυβριστικά μηνύματα που εναποτέθηκαν στις σελίδες του από αναγνώστες. Τώρα το ΕΔΔΑ επανέρχεται και αποφασίζει το ακριβώς αντίθετο στην υπόθεση MTE και Index.hu Zrt κατά Ουγγαρίας.

Το Δικαστήριο τοποθετήθηκε σε σχέση με αυτή την παλινδρόμηση. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι δύο υποθέσεις διαφέρουν ως προς τα πραγματικά περιστατικά, κατά το ότι τα επίμαχα σχόλια στην περίπτωση του Ουγγρικού δημοσιογραφικού portal δεν συνιστούσαν ακραίες εκδηλώσεις μίσους και προσωπικές απειλές, όπως στην υπόθεση Delfi AS. Επίσης, δεν ήταν δυσφημιστικά, αν και προσβλητικά, καθότι συνόδευαν μια είδηση για παραπλανητική εμπορική πρακτική μεσιτικού γραφείου στην Ουγγαρία, για την οποία είχε ασκηθεί ήδη σωρεία προσφυγών από καταναλωτές.

Το ΕΔΔΑ αποκρυσταλλώνει στην τελευταία απόφασή του τα κριτήρια με τα οποία καταλήγει κάθε φορά σε πόρισμα ως προς την ευθύνη ιστοτόπων για υλικό που εισφέρουν στις σελίδες τους τρίτοι χρήστες. Πρώτον, εξετάζει σφαιρικά τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η δημοσίευση του τρίτου, δεύτερον εάν στοιχειοθετείται προσωπική ευθύνη του ίδιου για τη δημοσίευση αυτή, τρίτον εάν ο διαχειριστής της ιστοσελίδας έλαβε μέτρα για την προάσπιση των θιγόμενων συμφερόντων και, αν ναι, τι είδους. Τέλος, το Δικαστήριο σταθμίζει τα συγκρουόμενα κάθε φορά συμφέροντα μεταξύ του site, που θέλει να κατοχυρώνεται η ελευθερία του να ενημερώνει το κοινό, και των θιγόμενων από τα περιεχόμενά του προσώπων. Ενδεικτικά, διευκρινίζει το Δικαστήριο, η τιμή και υπόληψη ενός φυσικού προσώπου υπερτερούν σε σχέση με τη φήμη μιας εταιρίας.

Διαβάστε οι ίδιοι την απόφαση εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *