Υποθέσεις του ΕΔΔΑ που σχετίζονται με τον αθλητισμό

Το ΕΔΔΑ έχει συγκεντρώσει και δημοσιεύσει τη νομολογία του, που σχετίζεται από διάφορες σκοπιές με τα σπορ. Τη στιγμή που οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο βρίσκονται σε εξέλιξη, θεωρούμε ότι η εν λόγω συλλογή παρουσιάζει ένα παραπάνω ενδιαφέρον.

Όλες οι υποθέσεις που παρατίθενται εμφανίζουν μια στενότερη ή πιο χαλαρή σύνδεση με το χώρο του αθλητισμού. Αφορμή για την προσφυγή στο Δικαστήριο έχει αποτελέσει για παράδειγμα η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης για θανάσιμο τραυματισμό φιλάθλων σε επεισόδια, τα αστυνομικά μέτρα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων χουλιγκανισμού, οι ποινές για ντόπινγκ και οι μέθοδοι ελέγχου της καθαρότητας των αθλητών, απαγορεύσεις συγκεκριμένων διαφημίσεων σε αθλητικά έντυπα κ.α.

Με ενδιαφέρον επαναφέραμε στη μνήμη μας απόφαση του 2008, με την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν προσκρούει στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ η απαγόρευση σε μουσουλμάνες μαθήτριες στη Γαλλία, να φορούν μαντίλες την ώρα της γυμναστικής. Την απαγόρευση δικαιολογούσαν ανάγκες υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών. Παρόλα αυτά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά και σε άλλες διοργανώσεις, μεμονωμένες αθλήτριες συμμετέχουν φορώντας μαντίλα και ολόσωμες φόρμες. Η αντιμετώπιση του ζητήματος από τους εποπτεύοντες Οργανισμούς ποικίλει.

Διαβάστε τη συλλογή νομολογίας του ΕΔΔΑ σε σχέση με τον αθλητισμό, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.