Τα άρθρα 312 και 333 του νέου ΠΚ σε ευθυγράμμιση με τον Ν. 3500/2006

Τα άρθρα 312 και 333 του νέου ΠΚ σε ευθυγράμμιση με τον Ν. 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας

Της Κάτιας Κατσανδρή

Δικηγόρου Αθηνών, ΠΜΣ Ποινικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Ενδοοικογενειακή βία αποτελεί κάθε μορφή βίας και παραμέλησης στο πλαίσιο της οικογενειακής ζωής. Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει κάθε είδος  βίας ή κακοποίησης (λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής) σε ανηλίκους ή ενηλίκους από άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι ο όρος οικογένεια περιλαμβάνει και τα συντροφικά σχήματα. Ως επί το πλείστον, θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι τα ευάλωτα μέλη της οικογένειας όπως τα τέκνα, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που περιγράφεται και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν.3500/2006, ωστόσο η μορφή που έχει λάβει στον εν λόγω νόμο δημιουργεί σοβαρά δογματικά προβλήματα τα οποία καλούνται να καλύψουν οι νέες διατάξεις των άρθρων 312 και 333 ΠΚ.

Στο νέο άρθρο 312 ΠΚ ο τίτλος «πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά» μετετράπη σε «σωματική βλάβη αδυνάμων ατόμων» δηλώνοντας άμεσα πως η διάταξη πλέον καταλαμβάνει άπασες πράξεις σωματικής βλάβης που στρέφονται κατά αδυνάμων ατόμων, ακόμη και μεμονωμένες. Για την εφαρμογή του άρθρου 312 ΠΚ, τα αδύναμα άτομα απαιτείται να βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη, βάσει νόμου, δικαστικής αποφάσεως ή πραγματικής κατάστασης, να συνοικούν μαζί του ή να έχουν σχέση εργασίας ή υπηρεσίας με αυτόν.

Κατά τη νέα διάταξη απειλούνται αυξημένες ποινές για όλες τις μορφές σωματικής βλάβης (απλή, επικίνδυνη, βαριά, θανατηφόρα) όταν τελούνται κατά των αδύναμων προσώπων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επιπλέον, κατά το δεύτερο εδάφιο, αυξημένες ποινές προβλέπονται για σωματική βλάβη σε βάρος συζύγου ή συμβίου (συζυγική ή συντροφική βία), χωρίς να απαιτείται απόδειξη αδύναμης θέσεως του θύματος. Η τέλεση της παραπάνω πράξεως σε βάρος κυοφορούσας συνιστά επιβαρυντική περίσταση σύμφωνα με την περίπτωση β του αυτού εδαφίου.

Αξιοσημείωτο είναι πως κατά το τρίτο εδάφιο της νέας διάταξης του άρθρου 312 ΠΚ, οι σωματικές βλάβες ενώπιον ανηλίκου εξομοιώνονται με σωματική βλάβη σε βάρος του. Η σαφής βούληση του νομοθέτη για αποτροπή έκθεσης του ανηλίκου σε μορφές ενδοοικογενειακής βίας, είναι πιθανό να έχει ως στόχο την αποφυγή εκδηλώσεως εκ μέρους του θύματος βίαιης συμπεριφοράς κατά την ενήλικη ζωή του («σύνδρομο του αμέτοχου θεατή»).  Τα βασανιστήρια, ήτοι η μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου που θεωρείται ικανός να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως στην περίπτωση παρατεταμένης απομόνωσης, τα οποία τελούνται σε βάρος των αδύναμων προσώπων, εξομοιώνονται κατά το τέταρτο εδάφιο με βαριά σε βάρος τους σωματική βλάβη.

Επιπροσθέτως, στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 333 ΠΚ προβλέπεται διακεκριμένη μορφή του εγκλήματος της απειλής, με σκοπό την κάλυψη τέτοιων πράξεων που τελούνται εις βάρος αδύναμων ατόμων, τα οποία βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του θύτη. Τέλος, ομοίως, διακεκριμένη περίπτωση αποτελεί και η περίπτωση της απειλής κατά του συζύγου (στον γάμο) ή του συντρόφου (στη συμβίωση).

 

 

 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.