Ισχυρισμοί υγείας σε τρόφιμα: η κατανάλωση Σιδήρου βοηθάει στο διάβασμα

Πολύ πρόσφατα αφιερώσαμε μια ανάρτησή μας σε απόφαση Γερμανικού δικαστηρίου που απαγόρευσε το χαρακτηρισμό μπύρας ως “θρεπτικής”, ως αντικείμενο στον Κανονισμό της ΕΕ 1924/2006.

Στις αρχές του Δεκέμβρη 2015, και το BGH είχε την ευκαιρία να εξετάσει μια σχετική υπόθεση, η οποία αφορούσε ειδικότερα έναν ισχυρισμό υγείας (health claim) διατυπωμένο στην ετικέτα του χυμού για παιδιά “Rotbäckchen” της εταιρίας Rabenhorst. Στην εν λόγω συσκευασία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο χυμός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και γι’ αυτό το λόγο αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού και το βοηθάει στο διάβασμα.

Το BGH έκρινε ότι η ένδικη δήλωση δεν αντίκειται στο Κοινοτικό δίκαιο. Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επικαλέστηκε το άρθρο 14 παρ. 1β του Κανονισμού 1924/2006, που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις ισχυρισμούς που “αναφέρονται στην ανάπτυξη και την υγεία των παι­διών”.  Με διασταλτική ερμηνεία της διάταξης αυτής, τέτοιος ισχυρισμός μπορεί να θεωρηθεί κατά το Δικαστήριο και η ανακοίνωση, ότι ο Σίδηρος τονώνει την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού.

Παρόλα αυτά η απόφαση δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Η Ιατρική Κοινότητα επισημαίνει πως τέτοιου είδους ισχυρισμοί παραπλανούν τον καταναλωτή, ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Στην πραγματικότητα, όμως, η πρόσληψη σκευασμάτων σιδήρου και άλλων παρόμοιων ουσιών ενδείκνυται μόνο σε περίπτωση που έχει διαγνωσθεί έλλειψη αυτών. Ειδάλλως, ελλοχεύει ο κίνδυνος παρενεργειών.

Justina

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.