Δικαστική απόφαση για τις φιλίες δικαστών & δικηγόρων στο facebook

Το Justina.gr έχει θίξει και στο παρελθόν το ζήτημα των συνδέσεων λογαριασμών δικαστών και δικηγόρων στα social media, με αφορμή αλλοδαπές δικαστικές αποφάσεις που εξέτασαν, εάν τέτοιες “φιλίες” αποτελούν λόγο εξαίρεσης του δικαστή στις υποθέσεις που χειρίζεται ο δικηγόρος. Νέα απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου επί του θέματος, το ξαναφέρνει στο προσκήνιο.  Το δικαστήριο (Supreme Court of Florida) συντάσσεται με την κρατούσα άποψη, ότι τέτοιες συνδέσεις στο διαδίκτυο δεν αποτελούν κατά κυριολεξία “φιλία”, όπως αυτή νοείται στην off-line πραγματικότητα.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου παρουσιάζει όμως ενδιαφέρον, εφόσον περιλαμβάνει μερικές φιλοσοφικές σκέψεις σχετικά με το νόημα της “φιλίας” στο ψηφιακό και αναλογικό περιβάλλον. Οι φιλίες στην πραγματικότητα, λέει το δικαστήριο, αποτελούν διαπροσωπικές σχέσεις που διέπονται από αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Στο facebook ένα πρόσωπο έχει χιλιάδες επαφές, πολλές από τις οποίες δεν μπορεί καν να ανακαλέσει στη μνήμη του και τις οποίες ενίοτε αποκτά βάσει των αλγοριθμικών προτάσεων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης και όχι με προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Συνακόλουθα, ενώ η παραδοσιακή φιλία νοείται να κυμαίνεται από μια σχέση μεγάλης οικειότητας μέχρι την περιστασιακή γνωριμία, στο διαδίκτυο οι “φιλίες” ποικίλουν σε βαθμό από τη μεγάλη οικειότητα μέχρι τη σύνδεση απολύτως ξένων μεταξύ τους ατόμων.

Συνεπώς, το γεγονός και μόνο της σύνδεσης δικαστή και δικηγόρου στα social media δεν αποδεικνύει κατ’ ουσίαν το βαθμό της μεταξύ τους γνωριμίας και οικειότητας, ώστε δεν επαρκεί για να στηρίξει την εξαίρεση του δικαστή από υπόθεση που χειρίζεται ο δικηγόρος. Διαβάστε την απόφαση σε πλήρες κείμενο, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.