Έφυγε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπέης

Την 14/2/2024 απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο Καθηγητής Πολιτικής Δκονομίας και εμβληματική προσωπικότητα της νομικής επιστήμης, κ. Κωνσταντίνος Μπέης.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο κ. Μπέης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου 1933 και είναι γιος του Ευάγγελου Μπέη, εισαγγελέα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου έγινε και διδάκτωρ το 1966, και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο. Το 1969 εξελέγη ομοφώνως υφηγητής στην έδρα της πολιτικής δικονομίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, το 1976 έκτακτος καθηγητής και το 1982 τακτικός καθηγητής. Αποχώρησε από το πανεπιστήμιο το 2000, οπότε και έλαβε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. 

Το 1996 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2010 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είναι ιδρυτής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών, στο οποίο υπήρξε διευθυντής την περίοδο 1984-1990, ιδρυτής της μηνιαίας επιθεώρησης Δικονομικού δικαίου “Δίκη”, επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου στο Τόκυο καθώς και ιδρυτής του Κέντρου Δικανικών Μελετών. Το 2005 χειροτονήθηκε ιερέας από τον μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιο, και ιερουργούσε στον ναό του αγίου Γεωργίου Κορυφούλας της ίδιας Μητρόπολης. Μετά τον θάνατο του μητροπολίτη Μελετίου, το 2012, επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση Σημίτη (1996) χρημάτισε υπηρεσιακός υπουργός δημοσίας τάξεως. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΡΤ, γενικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας, γενικός γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της Βουλής καθώς και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Έχει τιμηθεί με το βραβείο “Ιπεκτσί”.

Ο κ. Μπέης ήταν παντρεμένος με την Μαρία Irmgard Liermann, συμβολαιογράφο, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Ένα σχόλιο

  • ΕΡΜΗΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ

    Υπήρξε καθηγητής μου, στο μάθημα τής Πολιτικής Δικονομίας, κατά το ακαδημαϊκό έτος 1973-74. Με την πτώση τής Χούντας εξέδωσε αμέσως νέο βιβλίο Πολιτικής Δικονομίας στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ γλώσσα, αλλάζοντας και το όνομά του από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Μπέη σε ΚΩΣΤΑ Μπέη. Στις προφορικές επί πτυχίω εξετάσεις, τον Ιούνιο τού 1975, παρουσιάστηκε στην Νομική Σχολή με… κοντό παντελόνι και σαγιονάρες, φορώντας μάλιστα και ψάθινο καπέλο, λες και είχε διακόψει το… ψάρεμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.