Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ-ΗΠΑ αποκαλύπτεται…

Οι περισσότεροι γνωρίσαμε την υπό διαμόρφωση συμφωνία της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ μέσα από την καμπάνια που έτρεξε εναντίον της η Greenpeace τον περασμένο Μάιο. Η Οργάνωση είχε τότε καταγγείλει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει με απόλυτη μυστικότητα να υπογράψει δύο εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ (TTIP) και τον Καναδά (CETA), οι οποίες απειλούν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας: κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας, του δικαίου προστασίας των καταναλωτών, των προσωπικών δεδομένων, κεκτημένα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και της διατροφής μας, το σύστημα δικαιοσύνης και τελικά την ίδια τη δημοκρατία στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Greenpeace, δύο είναι τα κύρια μελανά σημεία των υπό διαμόρφωση συμφωνιών. Από τη μία παραχωρούν σε εμπορικές επιχειρήσεις νομοθετικές αρμοδιότητες και, από την άλλη, προβλέπουν ένα μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή-Κράτους  που προάγει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων σε βάρος των Εθνικών Κυβερνήσεων και εν τέλει του πολίτη. Για του λόγου το αληθές, η Οργάνωση δημοσιοποίησε το κείμενο των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ, το οποίο είχε διαρρεύσει, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη στις αρχές Απριλίου 2016. Το κείμενο αυτό θα βρείτε εδώ.

Μετά από το σάλο που ξέσπασε και ενώ περίπου 3.500.000 Ευρωπαίοι πολίτες υποστήριξαν την πρωτοβουλία της Greenpeace, βάζοντας την υπογραφή τους σε σχετικό ψήφισμα, η Ε.Ε. επιθυμεί πλέον να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και τον αντίκτυπο της υπό διαμόρφωση συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την καθημερινότητα των Ευρωπαίων.  Η Ένωση εξαίρει τη σημασία της συμφωνίας για τη διευκόλυνση του εμπορίου και υπόσχεται την προάσπιση στο ακέραιο του acquis communautaire.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 14ου κύκλου διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, αναδημοσιεύουμε ενδελεχές άρθρο σε σχέση με το ζήτημα στην ελληνική γλώσσα, ώστε να αποκτήσετε προσωπική άποψη για το τι διακυβεύεται από τη συμφωνία και τι υποχωρήσεις απαιτούνται από τις δύο πλευρές. Βρείτε το εδώ.

Καλή ανάγνωση.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *