Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Του Δημήτρη Τουτουντζόγλου, Δικηγόρου Δράμας
Στις 14 Ιουλίου 2015 στην Βιέννη , τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανία, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Μεταξύ άλλων η συμφωνία υποχρεώνει την Τεχεράνη: Α) στον περιορισμό του εμπλουτισμένου της ουρανίου Β) στον περιορισμό παραγωγής πλουτωνίου Γ) και να επιτρέπει εις βάθος επιθεωρήσεις και ελέγχους.
Ως αντάλλαγμα θα αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις Η.Π.Α., την Ε.Ε και τον Ο.Η.Ε, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα της ενέργειας. Να υπογραμμιστεί πως προβλέπεται στην συμφωνία, η άμεση επιστροφή τους σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων εκ μέρους του Ιράν.
Η εν λόγω ιστορική συμφωνία έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, από σοβαρές επιφυλάξεις, επικρίσεις ως και ενθουσιώδεις επιδοκιμασίες. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, έκανε λόγο για «μία απόφαση που μπορεί να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στις διεθνείς σχέσεις». Παραδέχεται , ωστόσο, ότι στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις και φόβοι ότι το Ιράν δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία. Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε , Μπαν Γκι-Μουν, χαιρέτισε την ιστορική συμφωνία, εκτιμώντας πως θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής.
Έντονη ήταν όμως η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος καταδίκασε την συμφωνία. Την χαρακτήρισε ως «ιστορικό λάθος» και πως «ανοίγεται στο Ιράν ένας ασφαλής δρόμος για την απόκτηση πυρηνικών όπλων». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σαουδική Αραβία τονίζοντας πως θα πρόκειται για μία κακή συμφωνία, εάν η μείωση των κυρώσεων επιτρέψει στο Ιράν να σπείρει χάος στην ευρύτερη περιοχή.
Εάν το Ιράν τηρήσει την συμφωνία, θα είναι η πρώτη περίπτωση που χώρα «γλιτώνει» τις οικονομικές κυρώσεις από τον Ο.Η.Ε μέσω διπλωματίας και όχι με πόλεμο.