232.500 δολ. αποζημίωση λόγω “robocalls” από τράπεζα

465 αυτοματοποιημένες κλήσεις έλαβε πελάτισσα τράπεζας στην Αμερική μέσα σε διάστημα 6 μηνών το έτος 2014, με σκοπό “μάλλον” την προώθηση των πωλήσεων, εφόσον δεν εκκρεμούσε εκ μέρους της καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Η μη ζητηθείσα εμπορική επικοινωνία κατευθυνόταν στην ίδια, αλλά και στον σύντροφό της, ασκώντας παρενόχληση που οδήγησε την Kimberly Salerno στα αρμόδια δικαστήρια.  Με νομική βάση την Telephone Consumer Protection Act, δικαστήριο της Νέας Υόρκης επιδίκασε πρόσφατα στην ενάγουσα 500 ευρώ για κάθε μία από τις κλήσεις που έλαβε, και συνολικά το ποσό των 232.500 δολ. 

Πιο αναλυτικά, η Salerno χρησιμοποιούσε μόνο μια πιστωτική κάρτα της Credit One Bank, όταν άρχισε να λαμβάνει αλλεπάλληλες αυτόματες κλήσεις από την τράπεζα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, σε καθημερινή βάση. Η γυναίκα ισχυρίζεται ότι την ίδια περίοδο εργαζόταν σε δύο δουλειές και δεν μπορούσε να απαντά το τηλέφωνο την ώρα της εργασίας της. Είχε όμως επίσης τον σύντροφό της στο νοσοκομείο, ώστε έπρεπε σε κάθε τηλεφώνημα να ελέγχει τη συσκευή της, μήπως η κλήση αφορούσε αυτόν. Για τους λόγους αυτούς, οι κλήσεις της τράπεζας όχι μόνον την αποσπούσαν και τη διέκοπταν, με κίνδυνο να χάσει τη δουλειά της, αλλά και της προκαλούσαν άγχος. Ποτέ δεν είχε συναινέσει, άλλωστε, να λαμβάνει εμπορικές επικοινωνίες από την εν λόγω εταιρία, όπως απαιτεί το εφαρμοστέο σχετικά νομικό πλαίσιο. 

Η υπόθεση στην Ευρώπη θα επιλυόταν με εφαρμογή του άρθρου 13 Οδηγίας 2002/58 και άρθρα 8-9 Οδηγίας 2005/29 (βλ. Ν. 3471/2006 και 2251/1994), με ανάλογη αντιμετώπιση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ύψος της αποζημίωσης, αλλά και τα πραγματικά περιστατικά που στοιχειοθετούν την παρενόχληση. Κατά τα λοιπά, διαβάστε την είδηση εδώ

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.