Η Γαλλία απαγορεύει με νόμο την αλγοριθμική ανάλυση δικαστικών αποφάσεων

Σε παλαιότερη ανάρτηση το justina.gr έχει αναφερθεί στις τεχνολογίες που παράγονται και κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο για την αλγοριθμική ανάλυση δικαστικών αποφάσεων. Οι τεχνολογίες αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία συμπεριφορικής ανάλυσης που χαρακτηρίζεται ως “Judge Analytics”. Φιλοδοξούν δε να καταστήσουν δυνατή την πρόβλεψη μελλοντικών δικαιοδοτικών κρίσεων, μέσω του σχηματισμού προφίλ (profiling) για κάθε εξεταζόμενο δικαστή. Διαβάστε ξανά για το θέμα αυτό, εδώ.

Στις αρχές του 2019 στη Γαλλία ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει την αλγοριθμική ανάλυση δικαστικών αποφάσεων, απειλώντας με ποινή φυλάκισης μέχρι 5 ετών τους παραβάτες. Η κρίσιμη διάταξη, που ενσωματώνεται στο άρθρο 33 του γαλλικού “Νόμου για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης”, κατά βάση απαγορεύει να χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα δικαστικών λειτουργών με σκοπό την ανάλυση, σύγκριση, αξιολόγηση και πρόβλεψη των επαγγελματικών τους πρακτικών. Ο γάλλος νομοθέτης επιδιώκει με την απαγόρευση αυτή να αποτρέψει τη μοντελοποίηση των δικαιοδοτικών κρίσεων μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. 

Η οικεία νομοθετική πρωτοβουλία εισέπραξε εξίσου θετικές και αρνητικές κριτικές. Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης ισχυρίζονται ότι αυτή ήταν απαραίτητη για να διαφυλακτεί η ιδιωτικότητα των δικαστών, χωρίς να καταργηθεί η δημοσιοποίηση της πατρότητας των δικαστικών αποφάσεων. Οι πολέμιοι, αντίθετα, υποδεικνύουν σειρά πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με την ανάλυση των δικαστικών κρίσεων. Τα Judge Analytics διευκολύνουν τους δικηγόρους να καταστρώσουν τον χειρισμό των υποθέσεών τους, τις επιχειρήσεις να εκτιμήσουν την έκβαση των υποθέσεών τους, που εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης, και τους ίδιους τους δικαστές να εκδίδουν ορθότερες αποφάσεις. Για τους λόγους αυτούς σε άλλες έννομες τάξεις και ιδίως στις ΗΠΑ, η εφαρμογή τέτοιων τεχνικών συμπεριφορικής ανάλυσης θεωρείται ως αποδεκτή εξέλιξη της τεχνολογικής προόδου και δεν απαγορεύεται.  

Διαβάστε τι γράφεται σχετικά στον ξένο τύπο

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *