Σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ: νομοθετικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Σε συνέχεια παλαιότερων αναρτήσεων σας προωθούμε γραφήματα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, σε σχέση με την σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ. Σύμφωνα με υπολογισμούς η ΕΕ παράγει περίπου 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 173 κιλά ανά άτομο. Ποιοι είναι οι τομείς που ευθύνονται περισσότερο για αυτή την κατάσταση; Πως μπορεί να μειωθεί αυτή η σπατάλη και τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές; Δείτε εδώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην απόρριψη τροφίμων που είναι ακόμα ασφαλή προς κατανάλωση, συντείνουν οι ημερομηνίες “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” και “ανάλωση έως”, που όχι μόνο τίθενται πλημμελώς σε διάφορα τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου (π.χ. αλάτι), αλλά και παρερμηνεύονται από τον μέσο καταναλωτή. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας για τη συνάρτηση μεταξύ σπατάλης των τροφίμων και επισήμανσης της ημερομηνίας λήξης επ’ αυτών, όσον αφορά ειδικά τη χώρα μας.
Σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές συζητούν έκθεση που προτείνει μέτρα για την κατά 50% μείωση των απορριμμάτων των τροφίμων στην ΕΕ μέχρι το 2030. Ο στόχος αυτός είχε ήδη οριστεί από το νομοθετικό πακέτο για τα απόβλητα που εγκρίθηκε τον Μάρτιο.
Επίσης, η έκθεση συμπεριλαμβάνει αρκετές προτάσεις για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, όπως η διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων. Η έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τροποποίηση της ισχύουσας οδηγίας για το ΦΠΑ, ώστε να εξουσιοδοτηθεί ρητά η φορολογική απαλλαγή για δωρεές τροφίμων. Οι δωρεές μειώνουν τα απόβλητα τροφίμων και ταυτόχρονα βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.