Κλείδωμα λογαριασμού στο facebook ως ποινή για ρητορική μίσους

Landgericht Frankfurt am Main — Απόφαση της 10.09.2018

Ενδιαφέρουσα απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, εξετάζει κατά πόσο το κλείδωμα λογαριασμού χρήστη του facebook λόγω ανάρτησης κατά των προσφύγων στη Γερμανία, προσκρούει στο Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Η εταιρία facebook inc. “κλείδωσε” τον λογαριασμού ενός χρήστη της υπηρεσίας της για 30 ημέρες, όταν αυτός δημοσίευσε ρατσιστικό σχόλιο σε είδηση που αφορούσε συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας στη Γερμανία. Ο χρήστης έγραψε εν ολίγοις, ότι η λύση σε τέτοιου είδους εξεγέρσεις είναι η ωμή βία και η απέλαση.

Ο χρήστης προσέφυγε στη Γερμανική δικαιοσύνη, επικαλούμενος την ελευθερία της έκφρασης, που του επιτρέπει να σχολιάζει καυστικά την επικαιρότητα. Σκοπός του δεν ήταν η προσβολή της προσωπικότητας συγκεκριμένου προσώπου. Σε κάθε περίπτωση, η χωρίς προειδοποίηση αναστολή λειτουργίας του λογαριασμού του, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Το επιληφθέν δικαστήριο επισημαίνει, ότι η ένδικη διαφορά αναπτύσσεται μεταξύ ιδιωτών (facebook – χρήστη) και όχι μεταξύ κράτους – πολίτη. Στις ιδιωτικές σχέσεις η ελευθερία της έκφρασης έχει άλλη έκταση και πρέπει να σταθμίζεται ανά περίπτωση ως ίσης βαρύτητας με άλλα συνταγματικά δικαιώματα που τυχόν θίγονται ταυτόχρονα. Εν προκειμένω, η δραστηριότητα του χρήστη προσέβαλε την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία της εταιρίας facebook. Η εταιρία είχε δικαίωμα να “κλειδώσει” τον λογαριασμό του, εφόσον η ρητορική που ανέπτυσσε θα μπορούσε να αποθαρρύνει άλλους χρήστες να χρησιμοποιούν χωρίς φόβο την πλατφόρμα της (πρόσφυγες, μειονότητες κλπ.). Ταυτόχρονα, η εταιρία οφείλει να εμποδίσει την εξέλιξη, να μετατραπεί ως μέσο επικοινωνίας σε δίαυλο ρατσιστικής ιδεολογίας και μισαλλοδοξίας.

Την απόφαση μπορείτε να διαβάσετε στα γερμανικά, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.