Ισότητα φύλων: Πλήρης σε μόνον 14 χώρες

Στον απόηχο μίας ακόμα γυναικοκτονίας, κοινοποιούμε τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) στις αρχές του 2023 αναφορικά με την ισότητα των φύλων, συγκεκριμένα ανδρών και γυναικών, ανά τον κόσμο.  Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μεταξύ των 190 κρατών που εξετάστηκαν, μόνον 14 κατοχυρώνουν ίσα δικαιώματα για τα δύο φύλα, ενώ λιγότερες από τις μισές χώρες ξεπερνούν σε ποσοστό το 80%, όσον αφορά την επίτευξη ισονομίας.

Στα πλαίσια αυτά προκαλεί εντύπωση, αφενός, ότι η Ελλάδα δεν φαίνεται να διατηρεί διακρίσεις φύλου στη νομοθεσία της. Συνεπώς, η τοξική αρρενωπότητα και ο σεξισμός που παρατηρούμε ακόμα να αναδύεται στην καθημερινότητά μας, σε πολλές περιπτώσεις με τραγικό τρόπο, έχουν τις ρίζες τους στην οικογένεια και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο του ατόμου. Φαίνεται λοιπόν ότι η εξάλειψη τέτοιων φαινομένων είναι καταρχήν θέμα παιδείας και κατά δεύτερο λόγο δουλειά της δικαιοσύνης και των σωμάτων ασφαλείας.

Περαιτέρω, τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν την οπισθοδρομικότητα της αμερικανικής έννομης τάξης στα ζητήματα ισότητας, η οποία σκοράρει μόνον 91,3%, εφόσον διατηρεί μέχρι σήμερα διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στον τομέα των αμοιβών και των συντάξεων, αλλά και σε βάρος των ανδρών καθόσον αφορά τις γονικές άδειες και τα συναφή επιδόματα.

Δείτε κι εσείς, εδώ.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.