Εκδόθηκε οδηγός για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων

Η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξέδωσε «Το αλφαβητάρι του κρατουμένου», έναν οδηγό για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων, ο οποίος θα διανέμεται σε όλους όσους υποβάλλονται σε έκτιση ποινής στερητικής της ελευθερίας τους.

Σκοπός του οδηγού είναι η ενημέρωση με τρόπο κατανοητό του κάθε κρατούμενου για τους κανόνες ασφαλούς συμβίωσης μέσα στη φυλακή. Προς το παρόν διατίθεται μόνο στα ελληνικά, θα ακολουθήσει όμως μετάφρασή του και σε άλλες γλώσσες.

Οι πληροφορίες που περιέχει αφορούν τα δικαιώματα των κρατουμένων για άδειες, επισκεπτήρια, εκπαίδευση, υπό όρους απόλυση, κατ’ οίκον έκτιση της ποινής κλπ., ενώ ενημερώνει και για τα αντικείμενα που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη φυλακή, το «βραχιολάκι», την απεξάρτηση, τα μεροκάματα, τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις ποινές τους, το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής και όλες εν γένει τις βασικές υποχρεώσεις του κρατουμένου.

Με την έκδοση αυτή η χώρα μας ανταποκρίνεται στους «Ελάχιστους Βασικούς Κανόνες για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων» των Ηνωμένων Εθνών (Κανόνες του Μαντέλα) του 2015 (άρθρο 54), και τους «Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες» του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2006 (άρθρο 30), αλλά και με τον ίδιο το Σωφρονιστικό μας Κώδικα (άρθρο 24 παρ. 2).

Σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο, ο διευθυντής ενημερώνει τον κρατούμενο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, καθώς και για τον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος κράτησης και παραδίδει στον κρατούμενο σχετικό ενημερωτικό έντυπο που εκδίδεται με ευθύνη και φροντίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Βρείτε το αλφαβητάρι του κρατουμένου εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *