Πολιτική Facebook κατά παραπληροφόρησης vs. ελευθερία λόγου

District Court of Rotterdam, ECLI:NL:RBROT:2021:10459, 21 October 2021

Καθόσον αφορά την απομάκρυνση από τον ιστότοπο του Facebook αναρτήσεων που στρέφονται κατά της ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid19,  ολλανδικό δικαστήριο έκανε δεκτά τα εξής στα τέλη του 2021:

α) Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου του χρήστη πρέπει να σταθμίζεται έναντι του δικαιώματος (ιδιοκτησίας) του Facebook στον ιστότοπό του. Έναντι του δικαιώματος της πλατφόρμας ειδικότερα να ορίζει τους όρους χρήσης των υπηρεσιών της. 

β) Το Facebook νομιμοποιείται να ελέγχει την εγκυρότητα των απόψεων που διασπείρονται στην πλατφόρμα του κατά των περιοριστικών μέτρων και της εν γένει διαχείρισης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, κατ’ εντολή της Ευρωπαικής Επιτροπής και οργανισμών υγείας, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών.

γ) Δηλώσεις χρήστη ότι “ο Covid19 δεν είναι φονικό ιός”, “το εμβόλιο Pfizer δεν είναι ασφαλές και εγκεκριμένο μέσο ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού”, “Χ ουσία ενδείκνυται ως θεραπεία κατά του Covid19”, κλπ., προσκρούουν στην πολιτική κατά της παραπληροφόρησης του Facebook. 

δ) Η ελευθερία του λόγου δεν δικαιολογεί τη χρήση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ούτε άλλωστε για τη διάδοση κάθε είδους άποψης του εκάστοτε χρήστη.

ε) Το ενδεχόμενο να μην διαθέτει ο χρήστης μέσο με μεγαλύτερη εμβέλεια για να επικοινωνήσει τις απόψεις του στο κοινό δεν επηρεάζει τα παραπάνω.  

Ενόψει των παραπάνω, ο χρήστης του οποίου οι αναρτήσεις αποκρύφτηκαν λόγω παραβίασης της πολιτικής Facebook κατά της παραπληροφόρησης, δεν θεμελιώνει καμία αξίωση για την επαναφορά τους. 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.