Προσβολή προσωπικότητας μέσω hashtag
Oberlandesgericht Frankfurt am Main, 16 U 95/23: Προσβολή προσωπικότητας μέσω hashtag
Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση εκδίκασε πρόσφατα το ανώτατο περιφερειακό δικαστήριο της Φρανκφούρτης, στα πλαίσια της οποίας πραγματεύτηκε ισχυρισμό περί προσβολής προσωπικοτητας τρανς ατόμου μέσω hashtag που δημοσιεύτηκε σε σχόλιο στο Χ (πρώην twitter).
Μια τρανς γυναίκα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, καλούσε το Χ να υποστηρίξει το Γερμανικό Συμβούλιο Γυναικών ενάντια στα αρνητικά σχόλια, λαμβάνοντας μέτρα κατά του σεξιστικού και τοξικού λόγου από τους χρήστες του. Κατά τη γνώμη της, το μέσο φιλοξενούσε πολλά “TERFs”, δηλ. φεμινίστριες trans-αποκλεισμού (trans-exclusionary radical feminist), που εκδήλωναν τρανσφοβικές αντιλήψεις, όπως άρνηση ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, υποστήριξη αποκλεισμού των τρανς γυναικών από γυναικείους χώρους και αντίθεση σε θέσπιση νομοθεσίας για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.
Στην εν λόγω ανάρτηση ένας χρήστης απάντησε με χαμογελαστά smileys και το σχόλιο “οι καιροί άλλαξαν! #DubistEinMann” (δηλ. σε μετάφραση από τα γερμανικά: #”Είσαι άντρας”). Η δημοσιογράφος προσέφυγε στο δικαστήριο επικαλούμενη προσβολή της προσωπικότητας της από το οικείο σχόλιο.
Το δικαστήριο θεωρεί ότι η χρήση ενός hashtag δεν αποτελεί “άμεση προσωπική προσφώνηση”, αλλά μια γενικευμένη δήλωση που, εν προκειμένω, μπορεί να απευθύνεται σε κάθε τρανς γυναίκα. Για τον λογο αυτό, αν αποκοβόταν από το οικείο πλαίσιο συζήτησης, δεν ήταν αναγνωρίσιμο ότι το ίδιο hashtag θα μπορούσε να υποτιμήσει και να συκοφαντησει τη δημοσιογράφο.
Ακολούθως, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, λαμβάνοντας συναφώς υπόψη το γεγονός ότι η ίδια η δημοσιογράφος είχε επανειλημμένα δηλώσει “ακτιβίστρια” στα σοσιαλ, ανοίγοντας διάλογο για το φυλο της και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.