BGH: Δημοσίευση φωτογραφιών από έργα τέχνης κοινού κτήματος στο wikipedia
Απόφαση BGH Akz. I ZR 104/17 της 20-12-2018: Αξίωση απομάκρυνσης από τη σελίδα του wikipedia φωτογραφιών από μουσειακά εκθέματα κοινού κτήματος – Νομική βάση
Η ενάγουσα διαχειρίζεται το Μουσείο Reiss-Engelhorn στο Mannheim της Γερμανίας. Τα εκθέματα του μουσείου έχουν περιέλθει στον δημόσιο τομέα, μετά την πάροδο του χρόνου προστασίας τους από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Παρόλα αυτά, η ενάγουσα απαγορεύει τη φωτογράφιση των εκθεμάτων αυτών από τους επισκέπτες του μουσείου με ρήτρα στη μεταξύ τους σύμβαση.
Ο εναγόμενος ασχολείται με τον εμπλουτισμό της γερμανικής έκδοσης του ιντερνετικού λεξικού wikipedia. Το 2007 επισκέφτηκε το μουσείο και φωτογράφισε κατά παράβαση της παραπάνω απαγόρευσης μια σειρά από τα εκθέματά του. Κατόπιν, ανέβασε τις φωτογραφίες στη βάση δεδομένων wikimedia commons, καθιστώντας ελεύθερη τη χρήση τους στο κοινό και παραιτούμενος από τα οικεία δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Πέραν τούτου, ο εναγόμενος ψηφιοποίησε και ανήρτησε στον ίδιο ιστότοπο μια σειρά φωτογραφιών από εκθέματα του μουσείου, που είχε βγάλει και εκτυπώσει παλαιότερα η ίδια η ενάγουσα.
Η τελευταία προσέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια, επικαλούμενη ότι, όσον αφορά τις σκαναρισμένες δικές της φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στη βάση δεδομένων wikimedia commons, ο εναγόμενος προσέβαλε τα πνευματικά της δικαιώματα ως δημιουργού. Όσον αφορά τις φωτογραφίες που έβγαλε ο ίδιος ο εναγόμενος, αυτές ελήφθηκαν κατά παράβαση της μεταξύ τους συμβάσεως και προσβάλλουν την κυριότητά της επί των εκθεμάτων. Ακολούθως, ζήτησε να απαγορευτεί η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις φωτογραφίες αυτές και να απομακρυνθούν από τη βάση δεδομένων όπου παρανόμως και αντισυμβατικά, αντιστοίχως, τοποθετήθηκαν.
Το BGH έκανε δεκτό το ως άνω αίτημα. Ειδικά ως προς τις φωτογραφίες της ενάγουσας που ο εναγόμενος σκάναρε και ανήρτησε χωρίς την άδειά της στον κρίσιμο ιστότοπο, αυτές αποτελούν προστατευόμενα από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας “έργα”, των οποίων η πρωτοτυπία απορρέει από τις δημιουργικές επιλογές της ενάγουσας, όπως π.χ. την επιλογή του φωτισμού, της γωνίας και απόστασης λήψης, το εύρος περικοπής κλπ. των φωτογραφιών.