Δικαστική διαμάχη Erdogan v. Böhmermann: νεότερα από το “μέτωπο”

Όπως είναι γνωστό εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει ποινική προδικασία εις βάρος γνωστού Γερμανού κωμικού μετά από προσφυγή του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος θίχτηκε από σατυρικό ποίημα του καλλιτέχνη που τον αφορούσε. Συγκεκριμένα, ο Jan Böhmermann απήγγειλε στα πλαίσια τηλεοπτικής εκπομπής που παρουσιάζει στη Γερμανική τηλεόραση το εξής ποίημα:

Sackdoof, feige und verklemmt,
ist Erdogan der Präsident.

Sein Gelöt stinkt schlimm nach Döner,
selbst ein Schweinepfurz riecht schöner.

Er ist der Mann der Mädchen schlägt,
und dabei Gummimasken trägt.

Am liebsten mag er Ziegen ficken,
und Minderheiten unterdrücken,

Kurden treten, Christen hauen,
und dabei Kinderpornos schauen.

Und selbst Abends heißt statt schlafen,
Fellatio mit hundert Schafen.

Ja, Erdogan ist voll und ganz,
ein Präsident mit kleinem Schwanz.

Jeden Türken hört man flöten,
die dumme Sau hat Schrumpelklöten,

Von Ankara bis Istanbul,
weiß jeder, dieser Mann ist schwul,

Pervers, verlaust und zoophil
Recep Fritzl Priklopil.

Sein Kopf so leer, wie seine Eier,
der Star auf jeder Gangbang-Feier.

Bis der Schwanz beim pinkeln brennt,
das ist Recep Erdogan, der türkische Präsident.

(Μετάφραση στα αγγλικά εδώ)

Ο Τούρκος Πρόεδρος απέστειλε άμεσα αίτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας να διωχθεί ο παρουσιαστής, διότι με το παραπάνω πόνημα τον εξύβριζε και προσέβαλλε κατάφωρα την προσωπικότητά του. Η καταγγελία του στηριζόταν στο άρθρο 103 γερμανικού ΠΚ, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική Κυβέρνηση μπορεί να διατάξει ποινική δίωξη για προσβολή ηγέτη ξένου κράτους μετά από σχετική αίτηση.

Το  θέμα ήταν ιδιαίτερα λεπτό, καθότι η χορήγηση τέτοιας άδειας δίωξης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καταπάτηση της ελευθερίας έκφρασης του καλλιτέχνη. Παρόλα αυτά, η κ. Μέρκελ χειρίστηκε την περίσταση αριστοτεχνικά, από τη μία χορηγώντας την άδεια για δίωξη του Böhmermann, διαφυλάττοντας έτσι την ομαλότητα στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, από την άλλη όμως εξαγγέλλοντας την κατάργηση του άρθρου 103 γερ. ΠΚ, που κατά γενική ομολογία είναι παρωχημένο και δεν έτυχε ιδιαίτερης εφαρμογής στο παρελθόν.

Και ενώ πρόταση για κατάργηση της εν λόγω διάταξης έχει ήδη κατατεθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο και η ανακριτική διαδικασία εις βάρος του Böhmermann συνεχίζεται, μαθαίνουμε ότι η υπόθεση έχει και άλλες προεκτάσεις. Ο Διευθύνων Σύμβουλος των εκδόσεων Springer εξέφρασε δημοσίως, με κείμενο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Die Welt, τη συμπαράστασή του προς τον Böhmermann, δηλώνοντας ότι υιοθετεί απόλυτα το σατυρικό κείμενο σαν να το έγγραψε ο ίδιος. Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσέφυγε και εναντίον του ενώπιον των Γερμανικών δικαστηρίων.

Η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε πάντως πρόσφατα από το Πρωτοδικείο της Κολωνίας. Σύμφωνα με την απόφαση που θα βρείτε εδώ, η ένδικη δήλωση προστατευόταν από την ελευθερία του λόγου και άλλωστε ο καθ’ ου δεν ασπάστηκε στη δημόσια τοποθέτησή του το ποίημα στην κυριολεξία του, ούτε καν το αναπαρήγαγε αυτολεξεί, αλλά απλώς εξέφρασε την υποστήριξη προς αυτό ως νόμιμη σάτιρα και έργο τέχνης. Το δικαστήριο δεν τοποθετήθηκε πάντως σε σχέση με το αν όντως το περιεχόμενο του ποιήματος εμπίπτει στα όρια της μη αξιόποινης σάτιρας ή όχι.

Θα παρακολουθούμε την υπόθεση.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.