Απόφαση ΕΔΔΑ στην υπόθεση Τσαλικίδης κατά Ελλάδας: παραβίαση α. 2 ΕΣΔΑ

Ο κ. Τσαλικίδης, υπάλληλος εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, βρέθηκε την 9.3.2005 απαγχονισμένος μέσα στο διαμέρισμά του από τη μητέρα του. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Οι συγγενείς του (γονείς και αδελφός) προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ επικαλούμενοι πλημμελή διεξαγωγή της έρευνας για τα πραγματικά αιτία του θανάτου του από τις ελληνικές Αρχές. Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε ότι οι αστυνομικές αρχές δεν φωτογράφησαν τον τόπο όπου βρέθηκε το άψυχο σώμα του Τσαλικίδη, δεν μετρήθηκε η θερμοκρασία του σώματός του, δεν εκτιμήθηκε το βάρος και το ύψος του, δεν αναζητήθηκε γενετικό υλικό από τον βρόγχο, ούτε λήφθησαν αποτυπώματα από το διαμέρισμά του. Επίσης, τα πορίσματα δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι η σορός δεν εμφάνιζε τραύματα και εκχυμώσεις ούτε στην περιοχή του λαιμού, όπου τέθηκε η αγχόνη. Τέλος, από πολλαπλές μαρτυρικές καταθέσεις προέκυπτε, ότι ο Τσαλικίδης δεν εμφάνιζε κανένα αυτοκτονικό κίνητρο ή τάση. Ούτε το στοιχείο αυτό κλόνισε την πεποίθηση των αρχών, ότι ο υπό εξέταση θάνατος επήλθε με αυτοκτονία.

Όλα αυτά συνέτειναν στο συμπέρασμα μιας προχειρότητας στην εκτέλεση των καθηκόντων των αρμοδίων, ιδίως μάλιστα εφόσον προέκυπτε σύνδεση του περιστατικού με το σκάνδαλο υποκλοπών κατά της ελληνικής Κυβέρνησης που αποκαλύφθηκε την ίδια περίοδο στη χώρα μας και ενέπλεκε την εργοδότρια εταιρία του εκλιπόντος.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου εκδικάζοντας την υπόθεση (αίτηση 73974/14) την 16-11-2017, καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (α. 2 ΕΣΔΑ). Επιδίκασε δε στους προσφεύγοντες 50.000 ευρώ για την ικανοποίηση της ηθικής του βλάβης και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά  τους έξοδα.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα βρείτε εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.