Το Συνταγματικό Δικαστήριο «επιβάλλεται» στην Πολωνία

Το Justina.gr έχει σχολιάσει εκτενώς όλα τα κρούσματα αυταρχικότητας και ολοκληρωτισμού που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Πολωνία, υπό τη διακυβέρνηση και με την ευλογία των αδελφών Κατσίνσκι. Τις αναρτήσεις μας θα βρείτε ανατρέχοντας στους παρακάτω συνδέσμους.

Νόμος για δημόσια ΜΜΕ []

Ελευθερία της τέχνης & έκφρασης []

Νόμος για Συνταγματικό δικαστήριο []

Την 9-3-2015, τρεις περίπου μήνες μετά την τελευταία ως άνω μεταρρύθμιση, η οποία έβαλλε κατά της εύρυθμης λειτουργίας του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, εκδόθηκε δικαστική απόφαση που φαίνεται να αποκαθιστά τη δημοκρατική τάξη και το κράτος δικαίου. Συγκεκριμένα, το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματική τη νομοθετική διάταξη, με την οποία επιβαλλόταν παρουσία τουλάχιστον 13 εκ των 15 Δικαστών του και πλειοψηφία των 2/3 προκειμένου να εκδοθεί απόφαση. Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός δικαστών ελέγχονται από την παρούσα Κυβέρνηση, θα σήμαινε την αδυναμία να κηρυχθεί αντισυνταγματική μια ρύθμιση, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων ασκούν τη νομοθετική εξουσία.

Η πρόσφατη αυτή απόφαση προέκυψε προφανώς υπό την πίεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, που στηλιτεύει ως αντιδημοκρατική τη διακυβέρνηση της Πολωνίας. Θα τη βρείτε εδώ στα αγγλικά.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *