Τάσεις στην παγκόσμια τρομοκρατία: 1970-2016

Η τρομοκρατία αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την εθνική ασφάλεια του 21ου αιώνα και μάλλον την πιο σύνθετη, καθότι εμπλέκει κυβερνήσεις, εξτρεμιστές και άλλους μη κρατικούς φορείς σε διαφόρων τύπων συγκρούσεις. Οι τρομοκράτες άλλοτε δρουν αυτόνομα, διενεργώντας σποραδικά, στοχευμένα ή τυφλά χτυπήματα, άλλοτε συστήνουν διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα μη κρατικών φορέων, άλλοτε επεμβαίνουν στον κρατικό μηχανισμό χρησιμοποιώντας προπαγάνδρα και συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις. Συνεπώς, η τρομοκρατία συνιστά καταλυτικό παράγοντα εμφυλίων πολέμων, πραξικοπημάτων, ιδεολογικών, εθνοτικών και θρησκευτικών εξεγέρσεων και συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. 

Η τρομοκρατία καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την ιδεολογία, αλλά συχνά αποτελεί αντίδραση σε μεγάλες μεταβολές στον πληθυσμό, στις εθνοτικές και γεωπολιτικές εντάσεις, στην αποτυχημένη και διεφθαρμένη διακυβέρνηση και στην αποτυχία να αναπτυχθεί βιώσιμη οικονομία που να προσφέρει απασχόληση, ανάπτυξη και ευημερία. Καμία περιοχή δεν είναι ανοσοποιημένη από αυτή την απειλή και η εσωτερική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει τρομοκρατία οπουδήποτε στον κόσμο.

Πράγματι, για περισσότερο από μια δεκαετία οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στα κρούσματα τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, σήμερα όμως απασχολεί ολοένα και περισσότερο η έξαρση του φαινομένου στη Βόρεια Αφρική, σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής και στην υποσαχάρια Αφρική. Είναι δε σαφές από τις τρέχουσες τάσεις σε άλλες περιοχές, ότι η απειλή του θρησκευτικού εξτρεμισμού μπορεί σύντομα να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ασία, ενώ καταγράφονται και άλλες αιτίες τρομοκρατίας στην Αφρική, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) εκπόνησε μια γραφική ανασκόπηση των τάσεων της διεθνούς τρομοκρατίας. Παρακολουθεί τις εξελίξεις από το 1970 και μετά και επικεντρώνεται στην περίοδο 2011-2016, τα χρόνια δηλ. που σημειώθηκε ξαφνική άνοδος της πολιτικής αστάθειας και του εξτρεμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής. Πηγές της μελέτης αποτελούν η βάση δεδομένων START, έρευνες της Ε.Ε., της EUROPOL κ.α. Η μελέτη χωρίζεται σε δύο μέρη: καταρχάς παραθέτει πορίσματα για τις παγκόσμιες τάσεις τρομοκρατίας, όπως διακυμάνθηκαν από το 1970 μέχρι σήμερα. Κατόπιν παρουσιάζει τις σύγχρονες εξελίξεις και προοπτικές ανά γεωγραφική περιοχή, αναδεικνύοντας τα αίτια και τις συνέπειες της κρίσης. 

Μπορείτε να διαβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη σε πλήρες κείμενο, εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.