Συλλογικές αγωγές δισεκατομμυρίων κατά της VW από τους μετόχους της

Για το σκάνδαλο της Volkswagen έχουμε κάνει λόγο στα πλαίσια παλαιότερης ανάρτησής μας. Ως αποτέλεσμα της αποκάλυψής του, η τιμή των τίτλων Volkswagen μειώθηκε απότομα, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους επενδυτές της εταιρίας. Την 15.3.2016 ασκήθηκε στη Γερμανία η πρώτη συλλογική αγωγή από ζημιωθέντες επενδυτές κατά της VW για απιστία, με αξιώσεις του δυσθεώρητου ύψους των 3,5 περίπου δις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για τον νομικό κόσμο ότι ως νομική βάση για την αγωγή επιλέχθηκε ο Kapitalanleger-Musterverfahrensgesetz (αγγλιστί Capital Markets Model Claims Act) ή KapMuG, ένας Νόμος που συντάχθηκε για να ικανοποιηθεί ευκαιριακά η ανάγκη να ασκηθούν σωρηδόν αγωγές (17.000 στο σύνολο) κατά της εταιρίας Telekom το 2005. Ο Νόμος τέθηκε σε ισχύ πειραματικά για μια πενταετία και τελικά η ισχύς του παρατάθηκε μέχρι το 2020.

Δεν έχει ακόμα εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση ως προς τις αγωγές της Telekom και η εφαρμογή της εν λόγω πιλοτικής διαδικασίας και για τις αξιώσεις κατά της VW μπορεί να αποδειχθεί αλυσιτελής. Παρόλα αυτά, στη Γερμανία δεν παρέχεται εναλλακτική νομική βάση για συλλογικές αγωγές αποζημίωσης. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται φαινόμενο forum shopping από Γερμανούς καταναλωτές που προσφεύγουν μαζικά στα Ολλανδικά δικαστήρια.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.